Bas en Ine's Wereldreis

We zijn 6006 dagen terug
Translate in Dinglish
Home
Wereldreis
Wie zijn Bas en Ine?
Onze route...
Verhalen
 • Sinterklaas 2006
 • Bas en Ine's Chinese New Year Party
 • Shanghai Surprise - een terugblik

  Meer verhalen...
  Foto's
 • Sinterklaas 2006
 • Chinees Nieuwjaar
 • De Chinese Muur

  Meer foto's...
  Gastenboek

  Schrijf in het gastenboek...
  Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

  Abonneer je...

  Charming Changmai - 21/10/2004

  Thailand
  In Changmai ervaren Wil en Ine het ellebogenwerk van de thaise dames en bezoeken de oude stammen met bizarre gewoonten in de heuvels van Noord-Thailand. We dineren een avondje met een internationaal gezelschap in het hipste restaurant van Changmai en leren de thaise keuken kennen tijdens een thai cooking class.

  Thais ellebogenwerk
  Zoals het echte Nederlanders betaamt, huren we bij aankomst in Changmai direct een fiets om de stad te verkennen. Niet zo'n heel goed idee bij nader inzien. Het verkeer is hier duidelijk geen fietsers gewend en wij zijn niet gewend aan de linkerkant te rijden. Dan het is dus maar hopen dat je niet wordt aangereden door een tuk tuk of dat je binnen het uur kunt oversteken op een druk kruispunt.

  Na een uurtje toeren door de stad zijn we dus wel aan wat ontspanning toe. Een uitstekend moment voor de thaise massage. Twee schattige dametjes gaan met ons aan het werk, eerst een voetmassage. Ze kietelen ons flink onder de voeten, dus wij kronkelen al giechelend in de relaxstoelen. Daarna moeten we een hele rare drollenvanger aan en dan trekken de masseuses echt van leer. Wat een kracht komt er uit die kleine dames. Ine heeft nog heel even de illusie dat ze onder de massage lekker even een tukje kan doen; nou vergeet het maar! Je moet je continu voorbereiden op de volgende aanval op je lijf. Thaise massage is het betere voeten- en ellebogenwerk! Niets geen olie op je lichaam en aaien maar, beuken en rossen maar. Zo ontdek je maar weer dat je ook kramp kunt krijgen in je bovenarm. Ook Wil laat af een toe een gesmoorde kreun horen als ze wordt dubbelgeklapt. En al dat geweld onder het genot van een rustig kabbelend Thijs van Leer-muziekje. Na een paar uur strompelen we weer naar buiten. We zijn letterlijk binnenstebuiten gekeerd. Dat was vast heel gezond, zeggen we bemoedigend tegen elkaar.

  Dagje internationaal in de heuvels
  We gaan met een georganiseerde tour op bezoek bij de oude stammen in de heuvels van Noord-Thailand. Zoals we hadden kunnen weten, doen we onderweg eerst nog wat flauwe toeristische trekpleisters aan. De stemming in de groep is echter opperbest. Het is een uiteenlopend internationaal gezelschap. Het wordt een bonte dag met veel gesprekken die half-Engels, half Frans, half Spaans en half Nederlands worden gevoerd. Het is zo gezellig, dat we amper merken dat de inhoud van de tour behoorlijk aan de magere kant is. Na een paar uur rijden komen we aan bij de stam. Van te voren vertellen ze je dat je inzage krijgt in de manier van leven van deze stammen. Daar is geen woord aan gelogen: ze leven er namelijk van om hun geweven spullen aan toeristen te verkopen. (ze roepen zelfs lookie lookie)
  Gelukkig hebben de locals wel hun eigenaardigheden, zoals de longnecks, alle vrouwen lopen met enorm veel gouden ringen om hun nek. Elk jaar komt er een ring bij. Het ziet er heel ongezond uit. Een andere stam heeft vrouwen met opgerolde oorlellen, die zijn zo uitgerekt, dat je er een ei doorheen kunt halen. De mannen van de stam zijn zeker aan het jagen, want daar zien we er geen een van. We zijn wel een beetje teleurgesteld over het commerciele karakter van de tour.

  's Avonds gaan we met de leukste mensen van de tour uit eten in het hipste restaurant van de stad: Riverside Restaurant. Het is heel leuk, want een oude straatgenoot uit Schagen, Judith Vloet, werkt daar en die ontmoeten we daar ook. Erg grappig. Ze regelt ook meteen een hele goede plek aan het water voor ons. We zijn met zijn zessen: Sylvia en Marta, spaanse moeder en dochter (ongeveer van onze leeftijd) en een spaanse jongen van 27, Milton, met zijn nieuwzeelandse maatje Ruth en wij. Een ontzettend leuke avond. Ine kan haar Spaans goed ophalen en Wil kwebbelt honderduit in het Frans. De thaise rode wijn smaakt ook prima. Aan het eind van de avond heeft iedereen er minstens vijf nieuwe logeermogelijkheden bij in India, Nieuw-Zeeland, Spanje of Nederland.

  Tom Yam soep onthuld
  Dan wordt het tijd voor een duik in de thaise keuken met kookjuf Ed. Samen met Fiona, Ingrid en Mark, 3 Engelse reizigers, knopen we een schort om en hakken de hele dag de meest exotische groenten, fruit en garnalenkoppen. We maken maar liefst vijf thaise gerechten, waaronder uiteraard de Tom Yam soep. Iets te spicy bij Ine; Wil heeft het slimmer aangepakt door wat rustiger aan te doen met de chillies. We maken ook een green curry, fried noodles en een thaise kippensoep. We eten het daarna ook echt met smaak op, het is echt lekker! Tenslotte worden we nog ingewijd in de kunst van het decoratieve fruitsnijden, waarbij we met het mes een prachtige vlinder kerven uit een wortel en een blad uit een komkommer. Een precisiewerkje. De kliekjes (inclusief de soep) worden keurig in plastic zakjes verpakt en daarom lopen we het hotel in met zakjes groene kledder. Ze kijken ons meewarig aan. Daarna willen we nog maar een ding: uitbuiken.