Bas en Ine's Wereldreis

We zijn 6006 dagen terug
Translate in Dinglish
Home
Wereldreis
Wie zijn Bas en Ine?
Onze route...
Verhalen
 • Sinterklaas 2006
 • Bas en Ine's Chinese New Year Party
 • Shanghai Surprise - een terugblik

  Meer verhalen...
  Foto's
 • Sinterklaas 2006
 • Chinees Nieuwjaar
 • De Chinese Muur

  Meer foto's...
  Gastenboek

  Schrijf in het gastenboek...
  Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

  Abonneer je...

  Met de propellor naar Phnom Penh - 28/10/2004

  Cambodja
  Bij het zien van het stokoude propellorvliegtuigje van Air Krakkemik moeten we wel even slikken. Ondanks de rokende bagagebakken komen we veilig aan in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. We aanschouwen de gruwelen van het Pol Pot regime en storten ons in het chaotische motorverkeer. We gaan als Theo en Thea naar het Halloween verkleedfeest en eten een zeer harig achtpotig snackje als ontbijt.

  Rokende bagagebakken
  Na een paar dagen luieren, shoppen en logeren bij Sean en Mayuree in Bangkok, boeken we een vlucht naar Phnom Penh. We snappen pas waarom het vliegticket zo goedkoop was (we konden zelfs afdingen) bij het zien van het stokoude propellorvliegtuigje. Duidelijk over datum. Niet gehinderd door enige vorm van veiligheidsvoorschriften, stijgen we op. Iedereen wordt pas echt zenuwachtig als de bagagebakken beginnen te roken; later merken we dat dat dienst doet als airco. Met een prachtige hinkstapsprong landt het vliegtuig een uur later en iedereen applaudiseert opgelucht. Nadat zes streng uitziende beambten een plasje hebben gedaan over ons paspoort, mogen we na betaling van een hele smak dollars door de controle. Welcome to Cambodia! (denken we er zelf bij).

  Wat een verschil met Thailand! De wegen zijn stoffig, de infrastructuur is veel primitiever, en iedereen...iedereen rijdt hier op een motor. En ze demonstreren hier dat je gemakkelijk met een gezin van 7 (!) mensen op een motor past.

  Gruwelijke geschiedenis
  De mensen zien er niet zo vrolijk uit; er ligt een beetje een trieste blik in hun ogen. De volgende dag aanschouwen we met eigen ogen de verschrikkingen onder het Pol Pot regime in het Tuol Sleng museum, een voormalige school, tussen 1975-1979 omgedoopt tot gevangenis. Hier werden duizenden Cambodjanen gevangen gehouden, gemarteld, verkracht en tenslotte gedeporteerd naar de Killing Fields. We zien een aangrijpende documentaire, waarin overlevenden de verschrikkingen beschrijven. Iedereen verlaat aangedaan en stilletjes de filmzaal. De fototentoonstelling laat niets te raden over en honderden gevangenen kijken verwijtend in de camera, oud, jong, vrouw, man of kind. Later die dag zullen we in diezelfde holle oogkassen kijken bij de Killing Fields, waar alle schedels uit de massagraven tentoongesteld liggen. Afgrijselijk. De massagraven in de Killing Fields stemmen ons ook treurig; schokkend zijn de botten en resten kleren die nog uit de grond steken. Naar schatting zijn er in die paar jaar zo'n 3 miljoen Cambodjanen omgekomen door marteling, executie, honger of ziekte. We kopen een boek over Pol Pot, omdat we willen weten wat hem heeft aangezet tot zulke gruwelijkheden.

  Catwoman en Spiderman
  Het is Halloween en dat wordt gevierd in Phnom Penh. We gaan dan ook naar het verkleedfeest in de Riverhouse Lounge. Er loopt van alles rond, Dracula, Marilyn Monroe, Catwoman en Hunchback of the Notre Dame. Om niet achter te blijven, vouwen wij van een pakje sigaretten snel een paar Theo en Thea tanden en een Dracula gebit. Nu horen wij er ook helemaal bij. Er hangt een gezellig sfeertje en de muziek is best ok. We zijn uiteraard weer de langsten op de dansvloer (worden we daarom gefotografeerd, of komt dat door onze 'Theo en Thea' look?)

  En ontmoeten we op het Halloween feestje Catwoman, de volgende ochtend staat Spiderman op het menu. Letterlijk. Over het dorpje Skuol, waar we dan zijn, schrijft de Lonely Planet: Here people eat eight-legged, furry friends for breakfast, lunch and dinner. Bij een van de verkoopsters koopt Ine voor 500 riel een gemarineerde spin, terwijl Bas al sidderend steeds verder wegkruipt onder tafel. De spin ziet er zeer indrukwekkend uit. Eerst proberen we een harige poot; die smaakt best okee. Dan is het tijd voor dat enorme lijf. Aan de ene kant is ie gevuld met spinnevlees, dat smaakt een beetje naar kip. Als Ine zijn achterlijf proeft, valt dat vies tegen: spinnenpoep! De mensen om ons heen kijken nieuwsgierig hoe wij de spin soldaat maken en we delen gul hier en daar nog wat onderdelen uit. (You wanna try spiderleg?) Dan gaan we op weg naar Angkor Wat.