Bas en Ine's Wereldreis

We zijn 6006 dagen terug
Translate in Dinglish
Home
Wereldreis
Wie zijn Bas en Ine?
Onze route...
Verhalen
 • Sinterklaas 2006
 • Bas en Ine's Chinese New Year Party
 • Shanghai Surprise - een terugblik

  Meer verhalen...
  Foto's
 • Sinterklaas 2006
 • Chinees Nieuwjaar
 • De Chinese Muur

  Meer foto's...
  Gastenboek

  Schrijf in het gastenboek...
  Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

  Abonneer je...

  Een dagje naar Nederland - 05/02/2005

  Japan
  Met de Japanse Shinkansen speren we op topsnelheid richting Nagasaki. Daar zien we de onherstelbare schade, die de atoombom in 1945 heeft aangericht. We zijn toe aan iets vrolijkers en gaan lekker een dagje naar Nederland. Weer even een broodje kroket en een plakje Goudse kaas. En vanaf de prachtige Utrechtse domtoren kunnen we heel Nederland overzien.

  Als een speer naar Nagasaki
  In Japan zijn de spoorwegen echt heel goed geregeld. Voor elk wat wils, van boemeltje tot hogesnelheidstrein. Deze laatste categorie heet de Shinkansen en gaat maar liefst 600 kilometer per uur. Zodra we in Japan zijn kopen we we meteen een kaartje voor de Shinkansen richting Nagasaki. Daar gaat ons dagbudget, maar dan heb je ook wel wat. Wow. Als een speer! Het besneeuwde landschap flitst aan ons voorbij. Voor we het weten gaat de Shinkansen vol in de remmen op onze plaats van bestemming.

  Nagasaki
  De atoombom die in 1945 boven Nagasaki werd gedropt, heeft aan 75.000 mensen het leven gekost; dat is ruim een kwart van haar inwoners. Het is dus geen wonder dat deze gebeurtenis ook nu nog het stadsbeeld bepaalt. Overal in de stad vind je vredesparken, beelden en monumenten om de slachtoffers te herdenken. Je kunt aan de bomen en planten zien dat ze nog niet van harte groeien in deze omgeving. Op de plek waar de bom is ontploft, staat ook een gedenkteken. Daar rijden nu auto's langs en huppelen schoolkinderen omheen alsof er nooit iets is gebeurd, maar toen werd in tien seconden alles en iedereen vernietigd binnen een straal van 1,5 kilometer. We bezoeken het A-bomb museum, dat een zeer gedetailleerd beeld geeft van het drama, met schokkende videobeelden, foto's en memoires van overlevenden. We worden er stil van.

  Broodje kroket
  Na een best heftig bezoek aan Nagasaki zijn we wel toe aan iets luchtigers. We gaan een dagje op bezoek in Nederland. Boven Nagasaki ligt het dorp Huis ten Bosch, waar alle Nederlandse bezienswaardigheden op ware grootte en met enorme precisie zijn nagebouwd. We lopen bij aankomst direct tegen het Centraal Station aan, dat hier een hotel is. Het weer doet ook helemaal mee, want het miezert de hele dag. Het is net alsof we door Enkhuizen lopen, met al die trapgevelhuisjes, grachtjes en pleintjes. Tussen de tulpenvelden en molens staat een kaasmakerij, waar de echte Goudse wordt geproduceerd. Niet helemaal Bas zijn ding, maar Ine gaat wel drie keer terug om nog een plakje te vragen. De Utrechtse domtoren beklimmen doe je hier met een lift en het uitzicht van boven op de markt in Delft is prachtig. Zelfs het broodje kroket staat hier op de menukaart, voor 300 Yen. Hij smaakt een beetje naar aardappelkroketjes. We betrappen onszelf af en toe op een patriotistisch lachje als we alle Japanners vol bewondering naar ons kikkerlandje zien kijken. Ook word je tijdens de shows op spectaculaire wijze meegenomen in de wereld van dijkdoorbraken, schipbreuk en piraterij tijdens de Hollandse ondekkingreizen. En met 3D bril zien we een surrealistische Escher film. Nederland is leuk! Ook als het op 12.000 kilometer van Amsterdam ligt.