|
Zen in Japan - 10/02/2005
|
Japan
|
We dompelen ons in een aantal typisch Japanse rituelen: van fikkend hete baden tot voetopslurpende apparaten. Samen met Bambi beklimmen we de heilige berg en bezoeken de Zentuin in Okayama. En we vieren Chinese New Year....in Japan! Campai.
In de onsen met ons
Japanners maken lange werkdagen en in hun vrije tijd ontspannen ze zich graag al blerend met een microfoon in de hand of in een onsen. Een onsen is een fikkend heet bad waar je gezellig met zijn allen in baddert. En alles puur natuur, dus in je nakie. In een klein bosrijk dorpje dompelen wij ons in dit typisch Japanse ritueel. De regels zijn helder: niet plonsen in de onsen, en geen zeepjes in het bad. En als echte onsen-professional maak je 'oeh' en 'aah' geluiden terwijl je je rimpelloos in het bad laat zakken. Zo gezegd zo gedaan. Au-kreten zijn meer op zijn plaats, want fikkend heet is nog zacht uitgedrukt. Bas heeft het heel gezellig in het mannenbad, maar Ine voelt zich erg bekeken door de oudere Japanse dames die haar omringen. Na wat professionele 'oehs' en 'aahs' maakt ze zich snel en rimpelloos uit de voeten. Na het badderen hoort een lekkere rug- of voetmassage. In Japan zijn, waar mogelijk, alle menselijke handelingen vervangen door machines, zo ook de masseur. Vooral het voetreflexapparaat is meedogenloos. Het slurpt je voeten naar binnen, zet ze vast om vervolgens allerlei pinnen in je voetzolen te boren. Dit kan niet gezond meer zijn. Letterlijk en figuurlijk rozig verlaten wij dit onsen-spektakel.
Zin in Zen
We logeren in een Ryokan , een typisch Japans hotel. Met prachtige Japanse slofjes aan betreden we onze bedloze slaapkamer; hier slaap je op de grond. De groene thee wordt geserveerd. En de badkamer is tot onze grote verrassing een prive-onsen. Plonsen maar! Ook de Zentuin is hier populair. Met uitzicht op de juiste Zen-elementen kun je hier vanuit je kamer oeverloos mediteren. En je kunt je hier ook verkleden als echte Japanse geisha of samurai. Op het eilandje Miyajama beklimmen we de heilige berg 'Misen', vergezeld door tientallen tamme herten. Onderweg komen we langs watervallen en prachtige tempels. Het is best koud. Voor de boedha beeldjes wordt hier goed gezorgd; ze hebben allemaal een muts op en een sjaal om. Niet alleen de natuur in Japan is geweldig, het eten ook. In de supermarkt lachen de kleurige sushi's en sashimi's verleidelijk naar ons. We zwichten meteen: geen noedelsoep vanavond, maar sushi met sake! Mmmmm.
Sneltreinvaart
We hebben maar twee weken in Japan en willen zo veel mogelijk zien van dit mooie land. Met onze Japan Rail Pass mogen we zeven dagen onbeperkt rondreizen. We bezoeken Hiroshima, waar de atoombom op 6 augustus 1945 aan ruim 140.000 mensen het leven kostte. Het Peace museum is indrukwekkend. Hiroshima is wonderbaarlijk goed hersteld van dit nucleaire geweld; tegenwoordig is het een hippe en gezellige stad. Ook de beroemde Japanse tuin in Okayama, met haar prachtig gesnoeide bonsai bomen, heuveltjes en beekjes, is zeer de moeite waard. In een gezellig hotelletje in Kyoto worden we hartelijk onthaald met sake en taart ter ere van het Chinese New Year. We proosten gezellig met de andere reizigers en vragen ons na drie bekers sake allang niet meer af waarom we hier in Japan Chinese New Year vieren. En ook al is er eigenlijk geen plaats in de herberg, we mogen voor een prikkie op een matje in de woonkamer slapen. Dat is pas gastvrijheid. Al met al eist ons hoge reistempo ook zijn tol en besluiten we een lange treinreis te maken naar Takayama. Zo hebben we drie vliegen in een klap: lekker uitrusten in de trein, maximaal profijt van onze treinpas en een leuk sneeuwballengevecht in de bergen.
|
|
|