Bas en Ine's Wereldreis

We zijn 6208 dagen terug
Translate in Dinglish
Home
Wereldreis
Wie zijn Bas en Ine?
Onze route...
Verhalen
 • Sinterklaas 2006
 • Bas en Ine's Chinese New Year Party
 • Shanghai Surprise - een terugblik

  Meer verhalen...
  Foto's
 • Sinterklaas 2006
 • Chinees Nieuwjaar
 • De Chinese Muur

  Meer foto's...
  Gastenboek

  Schrijf in het gastenboek...
  Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

  Abonneer je...

  God's schaapjes - 20/03/2005

  Nieuw Zeeland
  Nieuw Zeeland maakt in eerste instantie een ‘goddelijke’ indruk op ons. Niet alleen figuurlijk, met haar varieteit aan prachtige landschappen, maar ook letterlijk in het vrome Christchurch. Daar doen we een weekendje cultureel, scheuren in een ijsmobiel en worden bijna weggeblazen door een antarctische sneeuwstorm.

  Goed voorbereid
  Vanuit de lucht ziet Nieuw Zeeland er al veelbelovend uit, met haar sneeuwgetopte bergen en prachtige meren. We realiseren ons dat we dit land zeer magertjes voorbereid binnenstappen. Wat weten we eigenlijk van Nieuw Zeeland? Lord of the Rings.. schapen... en dat er ook kiwi's bestaan die niet groen en rond zijn. Maar verder, euh... Dat een slechte voorbereiding het halve werk is, blijkt maar weer als bijna alle hostels in Christchurch vol zitten. Dan maar dat steriele kamertje in het YMCA. Daar slaat Bas de Lonely Planet open en produceert in no time enkele leuke weetjes: dit land telt slechts 4 miljoen inwoners, maar wel 40 miljoen schapen. En het is ontdekt door Abel Tasman, een Nederlander. Alleen schrok onze Abel zo van de inwoners, de Maori's, dat hij heel scheiterig maar weer hard is weggevaren.

  Kerkelijk kantje
  Christchurch is een charmant stadje. Zoals de naam al doet vermoeden is er aan kerken geen gebrek en is de "leer van God" ingebed in het dagelijks leven. Op verschillende manieren weliswaar: de jongeman op het plein, die reuze fanatiek uit de bijbel staat te declameren, en de buschauffeur die een christelijke mop vertelt en ons daarna bijna letterlijk naar de hemelpoort stuurt omdat hij het rode stoplicht niet ziet. De enorme botanische tuin in het centrum is indrukwekkend. Er rijdt een ouderwets trammetje langs, dat 's avonds wordt omgetoverd tot restaurant. Op cultureel gebied is er ook een heleboel te doen. We gaan naar een ijzingwekkend toneelstuk van Tenessee Williams, met prachtige monologen en tenenkrommende wendingen. Ontzettend goed. Ine bezoekt ook nog de diva-musical 'Jerry's Girls'.

  Antarctische sneeuwstorm
  We brengen ook een bezoek aan het Antarctica museum. Aangezien Nieuw Zeeland relatief dichtbij dit bevroren continent ligt en er met diverse onderzoeksteams zeer actief is, wordt Christchurch ook wel de 'gateway to Antarctica' genoemd. We stappen bij enthousiaste zestiger George in de Hargglund, het lokale vervoermiddel met rupsbanden, dat wordt gebruikt om over de ijsvlaktes te rijden. Met glunderende oogjes laat George ons zien wat de Hargglund allemaal kan. Zo jakkeren we met een noodvaart enorm steile heuvels op en af, rijden we tergend langzaam over een schuine helling van 30 graden en scheuren door drie meter diep water. Zeer spectaculair. Ook ondervinden we aan den lijve hoe een 'antarctische sneeuwstorm' aanvoelt. In een decor met besneeuwde bergen wordt de temperatuur tot ver onder het nulpunt gebracht en staan we binnen een minuut al te klappertanden. Met veel theatraal gehuil steekt de storm op. Na drie minuten kunnen we niet anders dan beamen dat een antarctische sneeuwstorm heel erg koud is. Na een paar uur weten we alles over dit mysterieuze continent. Laat de Triviant vragen maar komen!